En av många frågor jag får av vänner och bekanta som nyligen köpt eller fått en kamera är ”vad är ISO?” och ”vilket ISO-tal ska jag välja?” och jag tror det är bättre att man vet exakt vad detta ISO-tal är och hur det påverkar bilden innan man kan säga gör si eller gör så.
Är du ny inom fotografering så är detta en av de tre grundläggande sakerna som påverkar bilden i slutändan. De övriga två är slutaren och bländaren.
Vad är ISO och hur påverkar det bilden?
Om du fotograferar med kameran på full automatik -det gröna läget – så sköter kameran alla dessa inställningar åt dig, men så fort du vågar ge dig på att bestämma lite mer över bilden så kommer du även behöva tänka på det här med ISO och hur det påverkar bildresultatet.
Det första du kommer att märka är hur slutartiden påverkas om du ändrar ISO-talet och kortfattat kan vi säga att ju högre ISO-tal du väljer, desto ljuskänsligare blir kameran (läs: kamerasensorn) och detta i sin tur innebär att du med hjälp av ett högre ISO-tal får kortare slutartider.
Varför använder man då inte alltid ett högt ISO?
Ju högre ISO-tal du använder dig av desto mer digitalt brus introducerar du i bilden, och detta är oftast något man vill försöka hålla nere så gott det går. Bilderna nedan demonstrerar på ett bra sätt på skillnaden mellan ISO 200 och ISO 6400.
Om du jämför dessa två bilder så ser du hur mycket extra brus vi har i den nedre bilden med ett högre ISO än i den översta med ett lågt. Detta gäller framförallt i de mörkare delarna av bilden, där bruset gör sig mer synligt.
Jag brukar personligen ha kameran inställd på mellan ISO 200-400 när jag är ute och fotograferar, och går ner på ISO 100 de gånger solen skiner ute eller om jag jobbar i någon form av studiomiljö med blixtar. De gånger jag går upp på ett högt ISO-tal är när det är mörkt där jag fotograferar och blixt inte alltid går att använda. Idag är de flesta kamerorna bra på att hantera något högre ISO-tal så det brukar inte vara några större problem att fotografera med ISO 1600 och ändå klara sig undan mycket brus i bilden.
De gånger det absolut är värt att dra upp ISO-talet är bland annat under:
- Kyrkor (bröllop, dop, osv)
- Tillställningar inomhus (födelsedagar, julafton eller andra tillfällen man inte vill förstöra stämningen med en blixt)
- Sportevenemang inomhus (där ditt motiv rör sig för fort och långa slutartider inte är ett alternativ)
Att förstå hur ISO-talet påverkar bilden är viktigt, och är en förutsättning för att du ska få kontroll över bildresultatet. Mitt råd till dig är att experimentera dig fram mellan olika ISO-tal, och se hur slutartiden påverkas baserat på ditt val.
De gånger du kan använda dig av ett lågt ISO i mörka förhållanden för att hålla nere det digitala bruset är genom att använda dig av ett stativ, eftersom denna variant kommer att ge dig slutartider på oftast över en hel sekund.
ISO-talet är bara en del av del som påverkar det slutgiltiga bildresultatet och denna del är den första i en introduktionsserie för nybörjare inom digital fotografering och i kommande delar tar jag bland annat upp följande:
- Del 1: ISO
- Del 2: Slutartid (kommer snart)
- Del 3: Bländare
Bra och nyttig info.
Om man nu inte vill ställa kameran på ex ISO 200 utan istället använda sig av inställningen Auto ISO, vad är för och nackdelarna med detta?
Hej Lars,
Idag är kamerorna oftast rätt bra på att hantera högre ISO-tal. Jag kör *oftast* på Auto ISO själv och beroende på kamera har jag vissa maxvärden jag själv tycker är ok. Allt som oftast brukar jag utan att tveka köra på upp till ISO 1600 på auto. På min Fujifilm X100T kör jag i vissa lägen till och med upp till ISO 3200.
”Nackdelen” med auto ISO är att du inte har lika bra koll på bruset i bilden. Ett högre ISO ger mer brus. Jag har sällan problem med brus dock. Blir det för brusigt så gör jag om bilden till svartvit.
I en stor del av mina bilder som är tagna med lågt ISO gör jag ändå om dem till svartvitt. Det händer även att jag lägger på mer brus i efterhand.
Det viktiga är att du har koll på vart gränsen för vart ”en för brusig bild” går för dig 🙂
Ville veta vad själva ISO ordet betyder