Välj en sida

Lär dig fotografera som ett proffs

I denna fotoskola tar jag med dig på allt ifrån grunderna inom foto till efterbehandling i Photoshop/Lightroom för den färdiga bilden. Jag var själv i samma situation för många år sedan och ställde mig ofta frågan ”Hur tar jag en sådan bild?” – låt mig i denna fotoskola dela med mig av det jag lärt mig under mina år bakom kameran.

Fotoskola 101: Behärska grunderna

Det är väldigt vanligt att man köper en kamera och sedan lämnar inställningarna i autoläget. Du vet, den där gröna fyrkanten som ofta symboliserar just auto. Nackdelen med detta är att bilderna aldrig blir så bra som du vill ha dem då. I och med att du ställer in kameran i ett automatläge så är det inte du som bestämmer hur bilden ska bli. Det är istället några ingenjörer i ett land på andra sidan jorden (oftast) som byggt en mjukvara som hanterar detta åt dig.

Oftast tillfredställande. Sällan perfekt.

Det finns tre saker du måste förstå när det gäller hur ditt foto blir till i kameran. Dessa tre parametrar samspelar alltid och även om det i slutändan oftast är så att du själv styr över en eller två av dessa saker och låter kamerans automatik sköta den sista så är det dessa tre saker du måste förstå.

ISO-talet

ISO-talet påverkar hur ljuskänslig din kamera ska vara och resultatet av ett högt ISO-tal genererar mer brus i bilden.

Bländaren

Bländaren påverkar skärpedjupet, dvs hur suddig bakgrund du får när du tar din bild. Ta kontroll över dina bilder.

Slutartiden

Slutartiden avgör hur snabbt eller långsamt bilden ska tas. Denna sida är under uppbyggnad och kommer inom kort.

Genom att skapa en förståelse för dessa tre saker kommer du ha mycket lättare att förstå varför bilden som som den blir, eller varför den inte blir som du vill.

Först då kan du börja slipa på din fototeknik och bli en ännu bättre fotograf. När du nu förstår grunderna ovan så är det dags att fördjupa sig lite mer i denna fotoskola och inläggen nedan är uppdelade i olika kategorier för att det ska vara så lätt som möjligt för dig att hitta det du letar efter.

Jag håller för närvarande på att gå igenom alla mina gamla inlägg. Skriver om dem och kompletterar med nya bilder. Just nu är det rätt tomt, men avdelningarna nedan kommer att fyllas på löpande.

Lightroom

Photoshop

Kamerautrustning

Fotografera olika miljöer

Carlboms Fotoskola är under ombyggnad

Den här sidan innehöll tidigare väldigt mycket information som jag har beslutat att skriva om från grunden. Av den anledningen har jag tagit ner allt innehåll för att både skriva om texterna så de är anpassade för 2019 samt att de uppdateras med nya bilder. De gamla bilderna jag använde var minst 6 år gamla och det har hänt en del med mitt fotograferande sedan dess, kan vi väl lugnt konstatera.

Grundläggande foto

5 tips för nybörjarfotografen

Att ta ett foto är lätt. Att fotografera och ta den bild du verkligen vill ha är svårare. Vi har alla varit nybörjare någon gång och denna lista skulle egentligen kunna göras nästan hur lång som helst, men jag har här valt att fokusera på 5 tips till dig som precis...

5 program för gratis bildredigering

Det är bra att det faktiskt finns en hel del program för gratis bildredigering man kan använda sig av både direkt online samt via program man laddar ner och installerar på sin dator. Att ha möjlighet att redigera sina bilder idag är snarare regel än undantag men...

Vad är ISO och hur fungerar det?

En av många frågor jag får av vänner och bekanta som nyligen köpt eller fått en kamera är "vad är ISO?" och "vilket ISO-tal ska jag välja?" och jag tror det är bättre att man vet exakt vad detta ISO-tal är och hur det påverkar bilden innan man kan säga gör si eller...