Jag har tidigare skrivit grundläggande om hur ISO och slutartiden påverkar bilden, och för att få en fullständig kontroll över bildresultatet så behöver man även ha kontroll över bländartalet och det är detta vi ska prata om idag.
Bländaren påverkar precis som slutartiden, hur mycket ljus som tillåts släppas in på kamerans sensor. Bländarvärdet är ingenting som styrs av vilken kamera du har utan detta beror helt och hållet på objektivet du använder dig av.
Om vi börjar med att prata om det objektiv som oftast följer med kameran (18-55mm) så brukar detta ofta ha ett största bländarvärde på f/3,5 – 5,6 eller motsvarande och detta innebär kortfattat följande:
- Vid 18mm har du en maximal bländare på f/3,5
- Vid 55mm och över så har du en maximal bländare på f/5,6
Vad innebär då det här med bländare när du fotograferar?
Ju större bländare du kan använda dig av desto mindre ljuskänslig blir kameran när den väl ska ta bilden.
Det bästa sättet att förstå hur detta hänger ihop är genom att testa i bra belysning (ett tänt rum eller utomhus dagtid) och ställa in kameran på bländarprioritet (A/Av) och att sedan med inställningsratten ställa in den största bländaren du kan använda dig av. f/3,5 exempelvis. Tänk på att zooma ut så mycket som möjligt, och använda dig av exempelvis 18mm istället för 55mm.
Om du står i dagljus med ett bländartal på f/3,5 så har du kanske en slutartid på 1/500 sekund och om du sedan testar att ändra bländarvärdet till f/5,6 så ökar slutartiden till exempelvis 1/200 om bilden ska exponeras på samma sätt. Testar du istället att ändra till f/11 och det inte är strålande solsken ute så kanske det inte ens går att handhålla kameran utan att få skakningsoskärpa eftersom slutartiden blir för långsam.
Varför använder man inte alltid den största bländaren?
Detta är en fråga jag alltid får när jag förklarat detta, och svaret är enkelt. Desto större bländare du använder dig av desto kortare skärpedjup får du. Skärpedjupet påverkar bakgrunden (eller förgrunden om fokus ligger i bakgrunden) och gör att bakgrunden blir suddigare ju större bländare du använder.
Se bildexempel här nedan, där även bildens slutartid framgår.
Som du ser ovan så blir bakgrunden mer och mer oskarp ju större bländare du använder dig av samtidigt som slutartiden bara blir snabbare och snabbare. Den översta bilden här med ett bländarvärde på f/16 hade jag aldrig kunnat hålla helt stadig under 20 sekunder, utan hade jag inte använt mig av stativ eller kameran vilandes på en väldigt plan yta när bilden togs hade den blivit väldigt oskarp.
Anledningen till att man vill ha en mindre bländare är för att man faktiskt även vill ha med bakgrunden på vissa sorters bilder.
Tänk er en landskapsbild med ett väldigt kort skärpedjup där man bara hade sett marken och ett bar träd i förgrunden på bilden medan bakgrunden hade varit helt suddig så förstår ni varför man faktiskt använder sig mindre bländare.
Bilden ovan demonstrerar hur ett längre skärpedjup påverkar bilden där vi ser att vi har fokus både i vattnet i förgrunden som på monumentet mitt i bilden samt byggnaderna i bakgrunden. Denna bild är tagen med ett bländarvärde på f/11 och är är tagen uppe ifrån Eiffeltornet.
Olika tillfällen kräver ofta olika bländarvärden.
Det absolut bästa sättet att förstå hur detta med bländartalen hänger ihop är självklart att med kameran i hand testa de olika inställningarna, men här är ett par riktmärken för när man oftast vill ha en stor respektive liten bländare.
- Porträtt – En större bländare brukar användas vid porträtt just för att isolera ditt motiv från bakgrunden. Det är personen på bilden du vill framhäva och en större bländare exempelvis f/2,8 eller f/4 hjälper till att få den suddiga bakgrunden om du har lite avstånd till ditt motiv och från motivet till bakgrunden.
- Sport – Runt f/2,8 till f/4 brukar vara att föredra även här, men även en större bländare kan fungera beroende på sport. Även här vill du ofta isolera själva ögonblicket och inte ha med bakgrunden. Vid sport krävs också väldigt snabba slutartider, så även här spelar bländaren in.
- Landskap – en bländare mellan f/11 till f/16 brukar rekommenderas vid landskapsfoto just för att få med så mycket som möjligt av bilden i fokus. Ett tips vid landskapsfoto är att fokusera en tredjedel in i bilden. Testa får du se skillnaden.
- Macro – Även här brukar man föredra en stor bländare som exempelvis f/2,8 just för att isolera motivet från bakgrunden då det är väldigt små detaljer man oftast avbildar.
Om du saknar ett riktigt skarpt och billigt objektiv som du kan få riktigt korta skärpedjup med så vill jag starkt rekommendera en ”nifty fifty” (50mm fast objektiv) som bör finnas i alla fotografers kameraväskor.
Jag hoppas att denna serie som tagit upp hur ISO-talet, slutartiden och bländarvärdet påverkar bilden har varit till hjälp, och har ni några frågor eller kommentarer så är det bara att skriva av er nedan.
Missa inte övriga inlägg i min fotoskola!
Lycka till med ert fotograferande!