Att ta ett foto är lätt. Att fotografera och ta den bild du verkligen vill ha är svårare. Vi har alla varit nybörjare någon gång och denna lista skulle egentligen kunna göras nästan hur lång som helst, men jag har här valt att fokusera på 5 tips till dig som precis börjat fotografera.

Dessa tips fungerar självklart även för dig som fotograferat en längre tid men vill läsa på lite innan du tar nästa steg i din fotokarriär.

Kameran är ett verktyg och med rätt tänk kommer man långt. Huvudsaken är att du är nöjd med dina bilder. Tänk inte så mycket på vad alla andra säger om du är helt ny. Det kommer ta ett tag att hitta din egna fotostil och när du är redo för konstruktiv kritik på dina bilder finns det en uppsjö av olika ställen att publicera dem på online.

1. Ta det lugnt med blixten

Ett av de absolut vanligaste problemen jag ser hos nyblivna fotografer är att blixten tar över stora delar av bilden. Detta gäller framförallt när den inbyggda blixten använts. Den inbyggda blixten i kameran gör oftast bilden platt och ger överexponerade och utfrätta delar som reflekterar blixtljuset.

Det finns en anledning till att många proffskameror idag helt saknar inbyggd blixt.

Om du enbart använder kamerans inbyggda blixt, tänk då på att även denna kan diffuseras för att få ett mjukare ljus.

Du kommer långt med ett vanligt blankt skrivarpapper. Placera papperet framför blixten så får du ett mycket mjukare ljus när du fotograferar. Om du inte mjukar upp den inbyggda blixten så är chansen stor att du får reflexer du inte vill ha.

Lingonsorbet
Canon 5D Mark 2 (100mm Macro). ISO 50 – f/2,8 – 1/160 sekund

2. Ha alltid din kamera med dig

Ett fototillfälle dyker oftast upp när du minst anar det. När du står och väntar på bussen, är på väg till skolan eller jobbet eller medan du åker in till stan med familjen eller kompisar. Genom att alltid ha kameran tillhands riskerar du inte att stå med bara mobilen i handen att fotografera med. Ja, mobiltelefonerna idag har oftast rätt bra kameror, men de är fortfarande en bra bit ifrån de renodlade kamerorna på marknaden idag.

Du vet, de där kamerorna som du inte kan ringa eller Facebooka från.

Utöver det så får du alltid massa tillfällen att öva på att ta bilder om du har den med dig.

Jag har inte alltid en stor kamera med mig (nåväl, ska sanningen fram har jag inte stor kamera kvar längre), ibland använder jag också enbart mobiltelefonen. Ska jag lyfta fram en fördel med att fotografera med mobilen är att du oftast får tänka ett steg längre vad gäller ljus och komposition än vad du kanske gör med en vanlig kamera.

Att fotografera digitalt kostar inte per tagen bild. Det spelar ingen roll om du tar 24 eller 200 bilder på en dag. Framkallningskostnaden finns inte på samma sätt idag som den gjorde förr i tiden när alla fotograferade analogt. Dra nytta av detta genom att fotografera så mycket du bara kan. Det är faktiskt det bästa sättet att lära sig fotografera på.

’The Best Camera is the One That’s With You” – Chase Jarvis

Öva, öva, öva.

3. Gå ner på samma nivå som ditt motiv

Oavsett om du fotograferar barn, favoritprylen eller något annat du har kärt så är det viktigt att tänka på att gå ner på samma nivå som motivet du ska fotografera. Nu gäller detta självklart inte alltid, men ha det som ett bra riktmärke.

Gå ner på samma nivå som ditt motiv
Fujifilm X100T (23mm). ISO 1600 – f/2 – 1/40 sekund

Vid porträtt är detta ganska enkelt att komma ihåg, men det är viktigt vad du än fotograferar. Självklart är det så att du kan vinkla ner kameran något för lite härliga eller annorlunda vinklar, men om du exempelvis ska fotografera din hund eller katt som sitter på golvet så ska du inte stå upp själv.

Gå ner på knä, eller ännu hellre, lägg dig platt på mage för att komma ner på samma nivå.

Fotograferar du blommor ute i naturen så gäller oftast samma sak där, var inte rädd för att bli lite skitig. Tvättmaskinen finns av en anledning.

4. Njut av att lära dig nya saker

En av fördelarna med att ha en hobby är att man kan spendera ohälsosamt mycket tid med det, så passa på att njuta medan du lär dig något nytt. Att läsa på om olika saker är alltid bra, men om du inte testar det du läst så spelar det ingen roll hur mycket tips och tricks du läser.

Med detta sagt så vet du vad jag utgår ifrån att du gör när du läst detta inlägg va? 🙂

Det är väldigt enkelt att spendera timmar på att läsa i olika fotoforum, men du behöver tid att sätta dina nyvunna kunskaper på prov. Tänk på att det är väldigt få fotografer som var nöjda med sina första bilder. Det är en lång resa, men en väldigt rolig sådan.

Inspireras av saker runt omkring dig och var inte rädd för att testa. Vad händer om du ändrar den där inställningen på kameran? Den kommer inte att explodera, jag lovar.

När du väl fotograferat ett tag så ta dig lite tid att gå igenom dina gamla bilder och kolla hur mycket du faktiskt utvecklats. Det går snabbare än du tror.

5. Köp inte massa nya tillbehör hela tiden

Använd kameran du har med dig
Fujifilm X100T (23mm). ISO 400 – f/4 – 1/100 sekund

Det är både roligt och lätt att köpa på sig massor av tillbehör till sin kamera i tron att allting helt magiskt ska bli mycket bättre. Mitt råd är att skynda långsamt.

Om du har en systemkamera med ett tillhörande 18-55 mm objektiv så kommer du efter ett tag att märka vad det är du saknar.

  • Kommer du inte tillräckligt nära? Är det ett teleobjektiv eller macro du är i behov av?
  • Blir bilderna suddiga? Är det ett ljuskänsligt objektiv eller en extern blixt du behöver?
  • Tycker du om att fotografera nattetid? Är det då kanske ett stativ du behöver?

Genom att inte göra några förhastade inköp så kommer du att känna dig mer bekväm med ditt inköp när du väl gör det. Har du möjlighet att testa innan du köper så ta den chansen. Kanske har du en kompis som har något liknande du är på jakt efter? Be att få testa.

Visst är det så att en systemkamera är avsedd att användas med flera olika objektiv, men det gäller att hitta det som passar just dig och din fotostil.

Är det något jag gärna ser att man köper så är det faktiskt fotoböcker, det är en underbar källa till inspiration.

Vilket är ditt bästa tips till nybörjarfotografen?

Som jag nämnde i inledningen av den här texten så skulle den här listan kunna göras mycket längre. Vilket tips skulle du vilja ge till någon som precis börjat fotografera?

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här