Det är bra att det faktiskt finns en hel del program för gratis bildredigering man kan använda sig av både direkt online samt via program man laddar ner och installerar på sin dator. Att ha möjlighet att redigera sina bilder idag är snarare regel än undantag men ibland har man inte möjlighet att använda sig av exempelvis Photoshop som är det som är det mest använda bildredigeringsprogrammet idag utgår jag ifrån.

Idag tas det otroligt mycket bilder och många av dessa vill man gärna redigera på ett eller annat sätt innan man publicerar dem online. Ibland behöver man beskära dem, eller göra dem lite ljusare. I vissa fall kanske man behöver klona bort visa saker på bilden eller justera färgerna. Oavsett hur du vill redigera bilderna så finns det flertalet verktyg där ute som du kan använda helt gratis.

Nedan finner du mina fem tips för dig som vill redigera bilder snabbt och enkelt, utan att behöva ladda ner något program till din dator.

Detta inlägg kommer att ses över inom kort och uppdateras med de bästa bildredigeringsprogrammen online för 2019/2020.

Redigera dina bilder gratis online

1. Pixlr

5 Program för gratis bildredigering online

Pixlr (på bilden ovan)  är den sida jag själv använder mig av de gånger jag inte har tillgång till en dator med Lightroom eller Photoshop och är ett utmärkt program man känner sig hemma i direkt om man är van vid Adobe Photoshop.

Användargränssnittet är väl genomtänkt och man laddar snabbt och enkelt upp egna (jpg) bilder och kan sedan göra allt ifrån det mest grundläggande som att justera nivåer och kurvor till att använda sig av en uppsjö av olika effekter och filter.

Pixlr är en webbapplikation och kräver inget annat än en Internetuppkoppling och en webbläsare vilket gör att man faktiskt kommer åt den från i stort sett vilken dator som helst över hela världen, även på Internetcaféer på semestern.

Rekommenderas varmt!

Testa Pixlr här!

2. Photoshop Express

Photoshop Express - gratis bildredigering online

Adobes egna version av ”Photoshop online” som går under namnet Photoshop Express. Ett väldigt bra och gratis alternativ till fullversionen av Photoshop där du får tillgång till en hel del av alla de funktioner som finns i fullversionen.

Här får du exempelvis möjlighet att använda dig av Dodge & Burn för att mörka ner eller ljusa upp delar av bilden, eller varför inte bara testa deras populära funktion Auto Correct som försöker att rätta till bilden på bästa möjliga sätt med bara ett klick i form av nivåer, färger och kontrast?

Photoshop Express finns både på webben, till Apple iOS och till Android vilket gör att du alltid kan ha den med dig!

3. Picnik

Pickin gratis bildredigering

Google är kända för att ha riktigt bra webbapplikationer och Picnik som är deras program för gratis bildredigering online är inget undantag.

En av de stora fördelarna med Picnik är att de har ett stort urval med fonter (typsnitt) och olika former man kan använda sig av för att ”piffa” till sina bilder. Utöver detta så är det fullt integrerat med bland annat Flickr, Facebook och Picasa och låter dig hämta dina bilder direkt därifrån för att redigera dem.

Picnik erbjuder massor med olika filter och funktioner för att både förbättra och förändra dina bilder och är nog en av de mest kända bildredigerarna som finns online idag.

Picnik finns i en mycket bra gratisversion och här testar du det.

Gratis bildredigering för nedladdning

4. GIMP

GIMP bildredigering online

Vill man inte redigera sina bilder online utan föredrar ett program för gratis bildredigering som man kan installera på datorn så är nog GIMP (GNU Image Manipulation Program) det mest kända och med största sannolikhet det som används mest.

De har en bra lista med features och en av den stora fördelarna är att GIMP fungerar under de allra flesta operativsystemen, så du kan köra det nästa helt oberoende av vilken dator du använder dig av.

 • GNU/Linux (i386, PPC)
 • Microsoft Windows (XP, Vista)
 • Mac OS X
 • Sun OpenSolaris
 • FreeBSD

5. Paint.NET

PaintNET redigerar dina bilder onlineOm du kör Windows och inte gillar GIMP så är helt klart Paint.NET ett alternativ för dig som har fått väldigt bra omdömen från bland annat Lifehacker och PC World tidigare.

Med Paint.NET kan du bland annat jobba i olika lager (precis som man är van vid i Photoshop) samtidigt som det finns en hel del effekter man kan lägga på sina bilder. Hur den presterar gällande nivåer, kurvor och annat viktigt är jag dock osäker på då jag inte kan testa det (kör inte Windows själv), men om du testar det får du gärna lämna en kommentar här nedanför.

Paint.NET kostar inte en krona det heller och laddas hem här.

Vad föredrar du när det gäller att redigera bilder?

Vilket program föredrar du att använda när du snabbt behöver redigera en bild och kanske har tillgång till Photoshop (eller vilket annat program du nu använder)?

Har jag missat något program värt att ta upp tycker du?

Ordet är fritt i kommentarerna nedan.

Om du tycker att denna artikel har varit bra får du gärna tipsa dina vänner nedan om den genom att dela inlägget via knapparna nedan. Ett bra sätt att göra mig glad på 🙂

8 KOMMENTARER

 1. Hej! Jag skulle vilja ha hjälp med att öka upplösningen på ett par bilder. Har du en mail där jag kan kontakta dig? Mvh Cecilia

  • Hej Cecilia,

   Jag har dessvärre ingen möjlighet att hjälpa dig med detta just nu, men om det brådskar så kan jag nog sätta dig i kontakt med någon som kan hjälpa dig. Du når mig lättast på daniel@omnidig.se

   Vänliga hälsningar,
   Danne

 2. hejI hur kan jag redigera mina bilder och göra om dom till siluetter? alltså jag vill att mina fotografier som jag har tagit med min systemkamera ska göras om till siluetter.

  Med vänlig hälsning,
  Ella

 3. Hej Jag fotar smycken och vill ha en vit likadan bakgrund på alla bilder, jag fotar i en ljuslåda/fotobox och hur jag än gör så blir det ljusblått.. Kan du tipsa mig om vart jag ska vända mig för att få hjälp?
  Annika

 4. Hej,
  Vi behöver göra vissa ändringar på vårt hus, och vill passa på att göra om trappa, bygga garage och göra om i trädgården. (Höjdskillnad). Jag skulle vilja kunna se hur olika förslag skulle se ut, på bild. Alltså, på en bild finns ett tillbyggt garage och ingång från vänster. På en bild tvärtom. På en en mur vid tomtgräns, osv. Vad föreslår du att jag ska använda för program då??

 5. Hej!

  Tack för bra tips på bildredigeringsprogram. Det är flera tips här jag inte själv visste om fanns så det uppskattar jag. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här