Video: Fotografer bannlysta på livstid från tunnelbana i USA

Att vi fotografer ibland får förklara att vi faktiskt visst har rätt att fotografera på olika platser har säkert de flesta av oss råkat ut för.

Folk i allmänhet tror att man måste be om lov för att få fotografera vilket inte är fallet. Undantaget som bekräftar regeln är skyddsobjekt som aldrig någonsin får avbildas.

Jag snappade upp denna artikel via Petapixel och blev seriöst rädd när jag såg den. Har det verkligen gått så pass långt så att vi som älskar att fotografera inte längre får göra det utan att utsättas för smutskastning och allehanda påhittade lagar?

Jag har själv blivit stoppad och ifrågasatt när jag vid ett tillfälle fotograferade på T-Centralen i Stockholm. Den gången var det dock inga problem, då jag faktiskt sa i stort sett samma sak som de i filmen ovan.

Det är faktiskt helt OK att fotografera i tunnelbanan utan tillstånd om det inte är för kommersiellt bruk. Jag har även för mig att det är förbjudet att använda sig av blixt nere på perrongen, där är jag dock lite osäker.

Ta del av hela deras historia

Det blir svårare och svårare för fotografer runt om i världen att få använda sina kameror så som de önskar, det har vi ju sett bland annat i England tidigare.

Vill ni veta mer om omständigheterna kring filmen ovan så är blogginläggen hos Stretch Ledford och Carlos Miller mycket läsvärda, då man där får höra deras historia.

Hur skulle du reagera om du råkade ut för något liknande i Sverige?

Featured Photo: SteveMcN