Video: Fotografer bannlysta på livstid från tunnelbana i USA

Att vi fotografer ibland får förklara att vi faktiskt visst har rätt att fotografera på olika platser har säkert de flesta av oss råkat ut för.

Folk i allmänhet tror att man måste be om lov för att få fotografera vilket inte är fallet. Undantaget som bekräftar regeln är skyddsobjekt som aldrig någonsin får avbildas.

Jag snappade upp denna artikel via Petapixel och blev seriöst rädd när jag såg den. Har det verkligen gått så pass långt så att vi som älskar att fotografera inte längre får göra det utan att utsättas för smutskastning och allehanda påhittade lagar?

Jag har själv blivit stoppad och ifrågasatt när jag vid ett tillfälle fotograferade på T-Centralen i Stockholm. Den gången var det dock inga problem, då jag faktiskt sa i stort sett samma sak som de i filmen ovan.

Det är faktiskt helt OK att fotografera i tunnelbanan utan tillstånd om det inte är för kommersiellt bruk. Jag har även för mig att det är förbjudet att använda sig av blixt nere på perrongen, där är jag dock lite osäker.

Ta del av hela deras historia

Det blir svårare och svårare för fotografer runt om i världen att få använda sina kameror så som de önskar, det har vi ju sett bland annat i England tidigare.

Vill ni veta mer om omständigheterna kring filmen ovan så är blogginläggen hos Stretch Ledford och Carlos Miller mycket läsvärda, då man där får höra deras historia.

Hur skulle du reagera om du råkade ut för något liknande i Sverige?

Featured Photo: SteveMcN
 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  Video: Fotografer bannlysta på livstid från tunnelbana i USA http://bit.ly/c2wUXy #svpt

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/basic70 basic70

  Sinnessjukt. RT @dcarlbom: Video: Fotografer bannlysta på livstid från tunnelbana i USA http://bit.ly/c2wUXy #svpt

  This comment was originally posted on Twitter

 • Shine Jonsson

  kommer ihåg att jag blev tillsagd fleeera gånger i butikerna jag besökte när jag var i england. utan att jag ens knäppt en bild utan bara hade kameran hängandes runt halsen.

  jag förstår självklart oron av att man kanske fastnar på bild och exploateras på ett sätt som man inte vill men å andra sidan varför skulle en fotograf vilja ta bild på mig när det finns miljoner andra att ta bild på.

  själv är jag ganska skamsen och rädd så fort jag vill ta upp kameran även om alla mina bilder är för privata bruk finns det ändå den där gnagande känslan som säger håll utkik efter nån som ser hotfull ut. :-(

 • http://twitter.com/oakfairy oakfairy

  Jamen vaf– RT @basic70 Sinnessjukt. RT @dcarlbom: Video: Fotografer bannlysta på livstid från tunnelbana i USA http://bit.ly/c2wUXy #svpt

  This comment was originally posted on Twitter

 • Pingback: Tweets that mention Video: Fotografer bannlysta på livstid från tunnelbana i USA | Carlbom Foto -- Topsy.com

 • Jonathan Lundkvist

  Råkade ut för något liknande av en väldigt obehaglig typ för några månader sedan. Bloggade även om det:

  http://jrl5.blogspot.com/2010/02/file-deletion-

  Sedan dess blir jag tillsagd av SL-Personal eller privatpersoner ungefär en gång i månaden. Har gått så långt så att jag ser till att ha MTRs utskrivna regler för fotografering i kameraväskan.

  Du har rätt i att blixt inte får användas då detta kan anses som störande.

 • Micke

  Håhåjaja… intressant! Är det alltså inte OK att fota i tunnelbanan i kommersiellt syfte? Vet du var det regleras, och hur det definieras? Måste finnas en stor gråzon där.

 • http://www.carlbomfoto.se/ Danne

  Jag var i kontakt med Veolia för ett par år sedan (innan MTM tog över) och fick via deras informationsavdelningen reda på att man endast behövde skriftligt tillstånd vid kommersiellt fotograferande.

  Annars var det mest att man skulle ha sunt förnuft, inte vara i vägen och inte använda blixt (som Jonathan skriver nedan).

  Problemet är att väktare och SL-personal sällan är medvetna om detta och gärna kör med “du får inte fotografera här”, vilket är lite synd.

  Finns säkert en ganska bred gråzon i detta fall, ja.

 • http://www.carlbomfoto.se/ Danne

  Fotograferar man relativt mycket/ofta där nere så är det en alldeles utmärkt idé att reglarna utskrivna och förvarade i kameraväskan faktiskt.

 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  Video: Fotografer bannlysta på livstid från tunnelbana i USA http://bit.ly/a10KxI

  This comment was originally posted on Twitter

 • Daniel Wahlgren

  Herregud vilket j***a liv det kan bli då. Snuten vid 2.58 var ju bara en plåga!