Självporträtt och nyårslöften

Jag hoppas att alla landat mjukt efter jul och nyårshelgen och är beredda att ta sitt fotograferande till helt nya nivåer tillsammans med mig under 2010.

Till att börja med så ser ni på bilden ovan den mobila versionen man möts av om man surfar in på carlbomfoto.se via exempelvis en iPhone. Jag använder min iPhone oerhört mycket och har bland annat hela min RSS-feed direkt ner i telefonen. Detta gör att jag faktiskt läser en hel del bloggar när jag är ute på vift och har lite tid över. En blogg som är anpassad för en mobiltelefon gör upplevelsen så mycket bättre och gör att jag faktiskt stannar kvar för att läsa inläggen.

Om du har en blogg som drivs av WordPress så tycker jag att du ska installera ett plugin som heter WPtouch iPhone Theme redan idag, även om du själv inte läser din blogg via mobiltelefonen. Jag såg siffror som visade att just iPhone stod för över 30% av all mobiltelefontrafik under 2009, ha det i åtanke och gör dina läsare glada. =)

Nog om det, denna post skulle ju faktiskt handla om självporträtt och nyårslöften.

Mina nyårslöften

Jag har aldrig varit speciellt för just nyårslöften, men detta år har jag faktiskt lämnat två stycken vilket jag faktiskt tänker lägga blod, svett och tårar bakom för att klara av.

 • Sluta bita på naglarna – Denna är inte kamerarelaterad för fem öre utan är av högst personliga skäl. Efter snart 30 år borde jag faktiskt sluta tycker jag.
 • Ta min hobbyfotografering till nästa nivå – här börjar det bli intressant och ni som hänger med ett tag framöver nu kommer att få ta del av mycket nytt. Jag har bestämt mig för att faktiskt börja sälja in mina tjänster efter flera år som glad amatör. Mer information om detta inom en snar framtid.

Jag kommer faktiskt att dela med mig av mina kunskaper och de erfarenheter jag samlar på mig i mitt kommande arbete som deltidsfotograf här på bloggen, så om du någonsin gått och funderat på hur det skulle vara så bör du verkligen hänga med från början.

Det är väldigt mycket som ska göras har jag märkt, och en av de saker som jag ska börja sälja in lokalt kräver vissa investeringar i studiomaterial.

Studiobakgrunder till en låg kostnad

Jag har tillsammans med Sebastian gjort ett par fotojobb i Sala där han bor och han har köpt in riktigt smidiga bakgrunder till en riktigt vettig kostnad, så idag for jag iväg med fru och barn till Jysk för att köpa lite tyg. Jysk finns lite överallt och de har ett perfekt tyg som passar alldeles utmärkt som bakgrund vid fotografering i hemmamiljö eller i andra lokaler.

Det är ett 5 meter långt och 1,5 meter brett tyg i massor av olika färger som faktiskt inte kostar mer än 75 kr. Kolla upp det om du behöver lite egna bakgrunder där hemma att experimentera med.

Jag håller nu även på att kolla runt efter ett smidig och portabel anordning där man kan hänga upp sina bakgrunder, och har ett par olika jag funderar över. Fram till dess så använder jag mig av dessa olikfärgade tyger.

För att sätta upp dessa har jag köpt klämmor för 20kr st som jag faktiskt bara satt upp tyget med i gardinstången i vardagsrummet. Riktigt smidigt.

Bildresultatet med en enkel hemmastudio

Jag har använt mig av två blixtar enligt en setup ni ser på bilden till höger.

 • En blixt med softbox placerad till höger om kameran nära motivet, precis utanför bild.
 • En blixt med transparent paraply placerad till vänster om kameran.
 • Bakgrunden ni ser på bilden är alltså tyget jag pratade om ovan.

För att veta var jag ska fokusera någonstans när jag tar mina självporträtt så använder jag mig av en teknik som faktiskt är väldigt enkel bara man kommer på den.

Använd er av ett stativ (eller något annat ni kan ställa i er egen ögonhöjd) och ställ detta på den plats du kommer att stå när du tar bilden. Fokusera sedan på stativet och ställ om objektivet till manuell fokus. Klart.

Bilden ni ser ovan är resultatet av de första testerna och får av mig klassas som godkänt. Det är alltid lite knepigt att fotografera någon klädd i vitt mot en vit bakgrund och lyckas man inte med det direkt i kameran så får man ibland förlita sig på det man kan göra i efterbehandligen.

Sträva dock alltid efter att få en så bra bild som möjligt redan i kameran.

En fotograf visar aldrig sina dåliga bilder sägs det, och visst stämmer det. Ibland så kan det dock vara intressant att se hur bilden såg ut direkt från kameran och denna visar jag för att ni ska få en uppfattning om hur jag efterbehandlar vissa av mina bilder.

Själva processen är relativt enkel och om det finns intresse hos er läsare så kan jag faktiskt skriva ihop en post som visar hur jag gjorde denna efterbehandling.

Skulle det vara intressant?

Mitt i allt springande till och från kameran så dyker ju självklart lillan upp med sin egna hatt och skulle absolut vara med på bild. =)

Varje gång kameran är framme så ska denna lilla fröken vara med på bild, och hon bara älskar att stå framför kameran. Kul får mig för jag får någon att ta bilder på hela tiden och desto roligare för henne som kommer att ha så sjukt mycket bilder på sig själv sen när hon växer upp.

Vad är dina mål inför 2010?

Vi sätter alla personliga mål och jag är lite nyfiken på vad just du har satt upp för personliga mål under detta år. Dessa mål kan ju variera kraftigt och ett par exempel kan vara:

[ad#250x250_img]

 • Köpa en kamera och börja fotografera.
 • Göra en 365, dvs ta en bild om dagen och publicera online.
 • Investera i ett nytt objektiv eller blixt.
 • Lära sig mer om fotografi genom att läsa ett visst antal fotoböcker.
 • Bli mer aktiv i fotocommunitys.
 • Börja fotoblogga.

Det finns otroligt många både små och stora mål man kan ha för sitt fotograferande under 2010, och jag skulle verkligen uppskatta om du lämnade en rad om just dina mål i kommentarerna här nedan.

Anledningen till detta är för att jag vill få en överblick över vad ni läsare faktiskt vill lära er, så att jag på ett bättre sätt kan hjälpa er att nå era mål.

Om du vill följa med på mina äventyr under 2010 så glöm inte bort att du kan prenumerera via antingen RSS eller Bloglovin’.

Vi ses 2010!