Silver Efex Pro – konvertera dina bilder till svartvitt

Det finns otroligt många sätt att konvertera sina bilder till svartvitt på och vissa är mer tidskrävande än andra. Innan jag laddade hem en demoversion av Silver Efex Pro för över ett år sedan så satt jag och jämförde de olika kanalerna för att på så sätt hitta den optimala svartvita konverteringen. Detta tillsammans med mycket arbete med kurvor/curves och nivåer/levels för att få till en bra kontrast i bilderna.

Det är nog inte bara jag som hellre står bakom kameran än sitter framför Photoshop, så självklart försöker man att hitta olika genvägar för att snabba på sitt arbetsflöde.

En av de plugins som verkligen underlättar för mig är ju Silver Efex Pro.

Genom att använda sig av Silver Efex Pro och dess förinställda presets så sparar jag otroligt mycket tid i min svartvita konvertering och det absolut bästa sättet att se hur otroligt kraftfullt och ändå enkelt det är att jobba med är genom att titta på denna screencast som visar hur jag gjorde bilden ovan.

Hoppa gärna över direkt till Youtube för att se filmen i högre upplösning.

En av de som hyllar detta plugin lika mycket som mig är Stina som skrivit om det här och precis som hon skriver så kan detta plugin verka vara lite dyrt, men när du väl har testat gratisversionen så kommer du ha svårt att gå tillbaka och göra dina svartvita konverteringar manuellt i framtiden.

Även Trey Ratcliff hyllar detta plugin och i hans recension av det hela så visar han på ett utmärkt sätt hur bra det fungerar ihop med HDR-bilder, som är hans specialitet.

Vilka bör köpa detta plugin?

Om du gillar svartvita bilder och tycker att det antingen är för komplicerat att köra allting manuellt eller om du helt enkelt vill spara otroligt mycket tid när du efterbehandlar dina bilder så är detta helt klart något du bör överväga att köpa.

Testa gärna gratisversionen så hinner du utvärdera den innan du eventuellt öppnar plånboken.

Silver Efex Pro är det plugin jag använder mig av absolut mest av idag, och det är faktiskt enbart för att det är så otroligt enkelt att använda och att jag faktiskt slipper sitta och göra allting manuellt.

En svartvit konvertering idag tar 10-20 sekunder jämfört med uppåt 10 minuter för ett par år sedan och det är verkligen guld värt för mig.

Brukar du konvertera dina bilder till svartvitt? Hur gör du i så fall?