Så här skyddar proffsen sina bilder

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är med backup av sina bilder om än i liten skala.

Om ni är intresserade av att se hur proffsen gör så får ni absolut inte missa det enorma arbete Chase Jarvis har lagt ner på att dokumentera och visa hur han gör för att se till så att de fotografier och video han tar alltid är säkra!

Jag tycker att mina dubbla backuper hemma, en i molnet och de viktigaste utbrända på skiva placerade på okänd ort kan vara lite overkill ibland, men det är väl som man säger: “Better safe than sorry!

Jag har aldrig råkat ut för att mina bilder försvunnit i någon hårddiskkrasch eller dylikt (ännu) men jag gör så gott jag kan för att alltid se till så att mina fotografier överlever det när det händer. För det kommer att hända, för eller senare.

Vilka bör ha backup på sina bilder?

Svaret är enkelt.

Alla bör ha någon form av backup på sina bilder och precis som Chase säger i filmen så är detta lika viktigt både för amatörfotografer som för fullfjädrade proffs. Skillnaden ligger väl snarare i hur stor budget man har för det, och i vilken skala det sker.

Tänk på ditt arbetsflöde

Jag ska inte gå in i detalj på exakt hur han resonerar utan det får ni läsa er till själva med hans egna ord faktiskt, men jag tänker faktiskt dra upp de viktigaste punkterna som han nämner för de är faktiskt något som alla faktiskt bör tänka på.

  1. Organisera ditt arbetsflöde på ett bra sätt
  2. Använd ett bra lagringsmedium
  3. Ha alltid en kopia på dina obearbetade originalbilder
  4. Se till så att din backup är redundant
  5. Ha inte all backup på samma ställe

Sen bör du självklart se till så att din backup sköts så automatiskt som möjligt för ju mer du behöver göra manuellt desto större är chanserna att det inte blir gjort eller glöms bort.

Så här ser Chase Jarvis backuplösning ut

Om ni tycker detta är intressant så bör ni som sagt absolut läsa hela hans inlägg angående detta!

Vill du veta mer om Chase Jarvis hittar du honom bland annat här: