Jag vägrar betala artisternas löner!

Jag läser till min förskräckelse både hos DN och SVT idag att ersättningen till (musik)artisterna sjunker eftersom folk köper färre och färre brännbara CD/DVD-skivor.

Update: Även Expressen och SvD har skrivit om det nu!

Detta är väl egentligen inga konstigheter eftersom hårddiskar idag är billiga och bandbredden är ofta väl tilltagen ute i stugorna vilket gör de som vill tanka hem musik gör det snabbt och enkelt och kan lagra det hemma på sina hårddiskar istället för att bränna ut det.

Varför bryr jag mig om detta som fotograf?

Copyswede, organisationen som tar del av de skattepengar man idag betalar på bland annat CD/DVD-skivor vill nu att samma skatt ska införas på hårddiskar, så att artisterna kan få betalt på detta sätt.

Det är bland det dummaste jag hört på länge och jag hoppas verkligen att denna lag inte går igenom!

I artiklarna hos de båda tidningarna går det att läsa att en telefon med ett inbyggt minne på 32GB (de har väl tagit en iPhone som exempel) kommer att kosta ytterligare 100 kronor mer om detta går igenom.

Med samma räknesätt lite avrundat innebär det att 100GB kostar nästan 300 kronor extra i ren skatt.

Det skrämmande är om man ser detta lite realistiskt. Många av oss fotografer samlar på sig en otroligt massa bilder, och att ha en fungerande backup på dessa är otroligt viktigt.

Jag och många med mig använder sig av externa hårddiskar för dessa bildbackuper, och en extern hårddisk på 1TB (1024 Gigabyte) kostar idag runt tusenlappen.

Med denna skatt innebär det att denna hårddisk skulle kosta drygt 3000 kronor mer än vad den gör idag, så att artisterna kan få sina pengar.

Jag som fotograf som använder externa hårddiskar som bildbackup är inte beredd att betala artisternas löner bara för att de har problem med piratkopiering!

Ett annat räknesätt

För andra produkter där digital upptagning kan ske, till exempel cd-r/dvd-r, är ersättningen 0,25 öre per megabyte lagringsutrymme.

Enligt Copyswede så är det i dagsläget så pass billigt som 0,25 öre per MB och då skulle en Gigabyte lagring kosta 2,5 kronor extra.

1024 GB kostar då alltså 2560 kronor extra.

Även om den nya skatten bara skulle vara 10% av dessa belopp så är jag inte intresserad för fem öre att betala deras löner för hårdvara jag behöver i backupsyfte.

Vem betalar fotografen?

Vem ska betala för de bilder som folk kopierar från Internet utan att fotografen får ersättning för det?

De som tankar bilen?