GIMP – Ett gratis bildbehandlingsprogram

Många av oss använder nog Photoshop till efterbehandlingen av sina bilder men ett alldeles gratis alternativ är GIMP.

TKJ skrev idag ett inlägg som fick mig att tänka tillbaka till tiden då jag satt med GIMP och det finns faktiskt en hel del saker som går att göra i detta program. Den absolut största fördelen med detta jämfört med Photoshop är ju helt klart prislappen.

GIMP är ju nämligen helt gratis att ladda ner.

TKJ hänvisar till en artikel hos Smashing Magazine som handlar om hur man kan få GIMP att ersätta Photoshop, och jag tycker att GIMP kan vara en bra grej att testa innan man köper Photoshop.

Är du lite nyfiken på vad du kan göra med GIMP så är denna samling med länkar hos noupe.com riktigt bra, och blandar du detta med alla tutorials du hittar på Gimp-tutorials så kommer du komma igång riktigt fort.

TKJ tipsar här om en bra svensk guide på webben där du kan lära dig massor om GIMP, så missa inte den!

Det kostar inget att testa

Att testa GIMP är gratis vilket gör att du har inget att förlora på att ge det ett försök. Då det är öppen källkod så finns det ett stort nätverk runt GIMP vilket gör att det är relativt enkelt att hitta svar på sina frågor.

Enda nackdelen är väl att majoriteten av allt man läser om GIMP är på engelska, men det borde väl egentligen inte vara ett så stort problem idag, eller? =)

Ladda ner och testa GIMP gratis idag.

 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  Nybloggat: GIMP – Ett gratis bildbehandlingsprogram http://bit.ly/bpPEma #svpt

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  RE: Jag tror inte heller att många köper sina versioner av PS idag vilket är synd. För precis som på samma sätt som at… http://disq.us/dk19x

  This comment was originally posted on Twitter

 • Sanna

  Tvivlar starkt på att så många köper Photoshop nuförtiden om jag ska vara ärlig.. Det är nog främst företag som måste ha licens som gör det.

 • http://www.carlbomfoto.se/ Danne

  Jag tror inte heller att många köper sina versioner av PS idag vilket är synd. För precis som på samma sätt som att jag förutsätter att de som använder mina bilder betalar för sig, förväntar sig säkert utvecklarna bakom PS att man betalar för deras mjukvara.

  Den dagen jag ger bort mina bilder gratis och alltså jobbar gratis är den dagen jag tycker det är OK att mjukvaran jag använder är gratis.

  Tyvärr kommer inte detta att ske, vilket innebär att jag faktiskt tycker att man bör betala för de program man använder. Sen kan jag hålla med om att PS är dyrt, men som student får man faktiskt upp mot 80% i rabatt vilket gör att det blir ett väldigt bra pris helt plötsligt. :)