Flickroom

Det finns många sätt att hämta inspiration ifrån som fotograf och en av de absolut viktigaste inspirationskällorna för många är att titta på vad andra fotografer skapar med sina kameror. Precis som många andra så har jag en förkärlek för Flickr och man kan spendera otaliga timmar med att titta igenom bilder där.

Igår publicerade Flickr en bloggpost om just Flickroom och det gjorde att många verkligen fick upp ögonen för denna underbara lilla AIR-applikation.

Installera Flickroom

Att installera detta program är riktigt enklelt, och det första man får göra är att surfa in på flickroom.org och klicka på “Install”.

Om du inte redan har AIR installerat så sköts detta per automatik så du behöver inte oroa dig för att det inte kommer att fungera.

När programmet väl är installerat så kommer du behöva koppla det mot ditt egna konto på Flickr så att du kan dra full nytta av programmet, och även detta är väldigt enkelt gjort.

Börja med att se till så att du är inloggad på Flickr, och om du är osäker på om du verkligen är det så klickar du bara på knappen som säger “Not sure. I want to confirm.” till vänster.

Nästa steg är att du måste godkänna att detta program för göra de ändringar de behöver för att fungera fullt ut med ditt Flickr-konto och detta gör du genom att klicka på knappen “Yes. Do it now.

Godkänn sedan bara genom att klicka på “OK, I’LL AUTHORIZE IT” på sidan som öppnas så har du kopplat ihop ditt konto på flickr med Flickroom.

Ok, vad ska jag med Flickroom till då?

Precis som exempelvis Twitter, så har Flickr en riktigt bra och användarvänlig webbsida. Många som använder sig av Twitter idag använder ofta någon form av AIR-applikation för att få en bättre överblick över allt som händer eftersom själva hemsidan kan vara rätt begränsad.

Precis på samma sätt kommer Flickroom in, som ett riktigt vasst användargränssnitt mot Flickr.

Jag frågade Ashu Mittal som varit med och utvecklat Flickroom och bad henne förklara vad det egentligen är beskrivet med max 140 tecken via Twitter:

It is an Adobe AIR app that brings Flickr to your desktop, only in a much more rich, uncluttered and engaging UI; available in 10 languages. -Ashu Mittal

Precis som hon säger så är det mycket lättare att få en överblick över allt som händer, och det finns en hel del funktioner som är väl värda att titta på. Jag gillar bland annat chatt-funktionen som finns inbyggd, vilket gör att du på ett väldigt enkelt sätt kan komma i kontakt med fotografer runt om i världen. I realtid.

Du får en bra överblick över dina bilder som du själv laddat upp, och genom att dra muspekaren över någon av bilderna så dyker det upp massa saker man kan göra med bilderna, bland annat:

 • Editera bildtexten (om den är din egna bild)
 • Kommentera bilden
 • Lägg till bilden som en Favorit
 • Dela med dig av bilden via Twitter eller Facebook.

Ett perfekt sätt att få fler än de som enbart följer dig på Flickr att se dina bilder helt enkelt.

En av mina absoluta favoritsidor som jag är inne på dagligen är Flickr Explore där du alltid ser de senaste 7 dagarnas mest intressanta bilder baserat på vad alla flickr-användare tycker. Här kan man hitta så otroligt mycket inspiration så det är skrämmande.

Via Flickroom vår du det presenterat på ett läckert sätt där du fritt kan antingen bläddra mellan sidorna för att se vad som är populärt just idag, eller helt enkelt välja ett datum för att se vad som var populärt vid en annan tidpunkt.

Att hitta andras bilder och lämna en kommentar på dessa är riktigt enkelt som du ser ovan. Här har jag valt att kolla på det som är populärt idag (2010-02-18) och hittade en bild på sidan 4 som föll i alla fall mig i smaken.

Det är precis lika enkelt att kolla in dina kontakters bilder som det är att kolla in dina egna, och precis som på den vanliga hemsidan är det lika enkelt att lägga till sina favoriter som jag nämnde ovan.

Utöver allt detta har du även möjlighet att ladda upp nya bilder och filmer samtidigt som du kan lägga in dem i olika Flickr Sets direkt från programmet.

Sammanfattning

Om du vanligtvis använder dig av Flickr idag så kan jag varmt rekommendera dig att testa detta, för tjänsten är faktiskt helt kostandsfri.

Jag har personligen bara börjat använda Flickroom, men kan på rak arm säga att jag är riktigt imponerad och jag kommer helt klart att börja använda detta mer och mer istället för att sitta på Flickr.com

Hur ställer du dig själv till tredjepartsprogram som detta? Är det något du skulle använda själv, eller föredrar du att köra allt webbaserat?

 • http://twitter.com/nikolaschka nikolaschka

  foursquareの方が良いよなぁ…遊びがあるもん。マピオンならランニング情報と連動とかしてくれないと。 『iPhoneからTwitterで「○○なう」――今いる場所をつぶやける「なうまぴおん」』 http://tinyurl.com/yfha3hq

  This comment was originally posted on Twitter

 • timmixon

  @yungced yo check this lololol thats crazy http://www.youtube.com/watch?v=qtZliNN3VsA

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/laterdazenews laterdazenews

  Dean Pees 5143 http://pokerdeadpool.net/?search=Dean+Pees

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  Nybloggat: Flickroom: Det finns många sätt att hämta inspiration ifrån som fotograf och en av de absolu… http://bit.ly/9eV16Z #svpt #foto

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  RE: Jag tror att mycket av det beror på att bland annat Ashu jobbar för Adobe och deras Pre-release team för bland ann… http://disq.us/c8ysl

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://pox.se/ Pierre

  Har aldrig hört talas om detta men ska testa på en gång. Sånt här gillar jag. Tack för tipset!

  Själv kör jag Cooliris http://www.cooliris.com/product/?ref=start som är en liknande tredjapart plugin till både webbläsare och app till IPhonen och Cooliris är lite bredare än att bara visa Flickr. Verkligen gillar den för att hitta inspiration.

 • http://pox.se/ Pierre

  Nu installerat och det påminner så mycket om Lightroom! I love it :)

 • http://www.carlbomfoto.se/ Danne

  Jag tror att mycket av det beror på att bland annat Ashu jobbar för Adobe och deras Pre-release team för bland annat Lightroom, om jag inte är helt ute och cyklar.

  Är man van vid LR så kommer man att älska Flickroom, just eftersom man känner igen sig i det. Eller delar av det i alla fall.

  Jag är glad att du gillar det, det visar att jag inte är ensam om det. :)

 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  RE: Jag har faktiskt en inplanerad gravidplåtning här inom kort, då jag ska ställa frugan min framför kameran innan vå… http://disq.us/ca5ja

  This comment was originally posted on Twitter

 • inwese

  Halloj! Nu har jag funderat på en sak jag faktiskt kom på här om dagen att ja tänkte fråga dig: har du fotat gravid-magar? :) Har du något inlägg om det? Dvs tips? :) Om du nu fotat det.

 • http://www.carlbomfoto.se/ Danne

  Jag har faktiskt en inplanerad gravidplåtning här inom kort, då jag ska ställa frugan min framför kameran innan vår son tar och gör sin intåg i denna värld.

  Jag ska försöka dokumentera så mycket jag kan under själva fotograferingen så lär det nog komma upp en bloggpost om det lite senare.

 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  Läs mer: http://bit.ly/a6Tsar RT @sintran: @dcarlbom Fan @flickroom var ju asfräckt ju… Påminner om en viss flödes-applikation… ;)

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://www.dittfoto.se/ Mattias

  Detta måste testas!! :) Tack för tipset!

 • mimali

  Hej
  Jag är en av dem som tassar in här utan att skriva en rad i kommentarerna men jag tänkte att jag skulle ändra det idag. Tack för en toppensida, dina inlägg är verkligen intressanta.
  Har inte använt Flickr tidigare men har funderat att börja lägga upp mina bilder där men har inte känt mig hemma med deras gränssnitt men jag använder Lightroom som jag älskar och Flickroom verkar kunna passa mig som handen i handsken.

  mvh från Mariasomtarkortförnöjesskullochhoppaskunnablibättremedtiden.

 • Pingback: Krakelgårdens Blogg

 • http://twitter.com/dcarlbom dcarlbom

  Har du missat Flickroom http://bit.ly/a6Tsar ?

  This comment was originally posted on Twitter

 • http://twitter.com/wilmafoto Louise Pettersson

  Oh my! Jag är och har alltid varit en sucker för lightroom. Tack för tipset.. det finns trots allt en hel del vi fotografer inte har en aning om ;)