Anledningen till att jag inte skriver ut mitt namn på publicerade bilder

Det här är en fråga som jag garanterat vet kommer att uppröra och förhoppningsvis även skapa lite debatt, och jag vill inleda med att säga att ordet är fritt i kommentarerna nedan.

När jag började publicera mina bilder online, främst på bloggen och på Flickr så var jag noga med att alltid ha med mitt namn eller en länk tillbaka till min blogg på varenda bild.

Så här resonerar jag

De bilder jag använder mig av på bloggen är inte speciellt stora, utan är oftast i upplösningen 1000 x 667 pixlar. Vill någon “sno” bilden så finns det egentligen inte så mycket jag kan göra åt saken.

Jag har tidigare skrivit exempelvis www.carlbomfoto.se nere i ett hörn på bilden men sedan slår det mig att om nu någon vill ta bort det så är det gjort på 5 sekunder i Photoshop.

Svårare än så är det inte.

Alternativet skulle vara att använda mig av en större text/logotype på bilderna men jag måste i ärlighetens namn säga att jag anser att det i de allra flesta fall gör att helhetsintrycket sjunker.

Jag vet inte om det bara är jag, men om jag ser en bild med en stor logga/namn/url på så dras mina ögon dit, istället för till bilden. Då spelar det egentligen ingen roll hur välkomponerad och välexponerad bilden är för det enda jag kommer att se är logotypen/namnet eftersom det är dit mina ögon dras.

Och i och med funktionen Content Aware Fill i nya Photoshop CS5 så har det blivit ännu enklare att ta bort logotyper från bilder, för de som nu tycker att det är kul att lägga tid på det.

38/365 - Red Hot Chili Peppers

Hur ska man då skydda sina bilder?

Det absolut enklaste sättet är att använda sig av meta-taggarna som sparas tillsammans med alla bilder.

Jag ser till exempel till så att mitt namn, webbadress, mail och telefonnummer finns lagrat i alla de bilder som jag publicerar. Ett enkelt sätt att se detta är genom att plocka upp denna information via exempelvis Flickr, och då ser det ut så här.

Där finns all information som jag har valt att lagra tillsammans med bilden, och det finns självklart möjlighet att skriva ner mycket mer än detta.

Bildernas metadata är inte fullt lika enkel att plocka bort som en logotype på själva bilden, och detta ger mig inte bara en renare bild att visa upp utan det ger även den bildvana (köparen) ett effektivt sätt att ta reda på var bilden härstammar ifrån.

En annan stor fördel med att inte använda sig av loggor på bilden är att om någon nu skulle vilja köpa bilden så har jag ett exemplar av bilden och inte två som jag måste hålla reda på.

Det kommer alltid att finnas personer som försöker sno det de själva inte har rättigheter till, och möjligheterna att spåra exempelvis bildtjuvar blir bättre och bättre.

Idag finns exempelvis Tineye som är ett alternativ för att hitta sina bilder på nätet, och om du tar för vana att ge dina bilder ett lite annorlunda filnamn så fungerar även en vanlig Google-sökning alldeles utmärkt för att få en uppfattning om var ens bilder finns.

Street Photography in Stockholm

Var lägger man till metadatan?

Jag använder mig personligen av en Preset i Lightroom som läggs på alla bilder som jag importerar från kameran automatisk. Det innebär att jag aldrig behöver tänka på om informationen finns där eller inte för jag vet att alla bilder som ligger på min dator faktiskt har samma information i sin metadata.

Det här går precis lika bra att göra i Adobe Bridge om du inte använder dig av Lightroom, och för er som inte använder er av Adobes produkter så finns det garanterat ett möjlighet i de flesta övriga programmen som du använder för att lagra dina bilder.

Denna post är inte avsedd att förklara hur man lägger till denna information utan ska snarare fungera som ett sätt att få upp ögonen för att det finns ett sätt att skydda sina bilder än via text/bilder på själva bilden.

Om intresse finns för ett lite mer ingående inlägg om hur man lägger till metadata så vet ni att det bara är att hojta till i kommentarerna nedan så ska jag skriva ihop det också.

Jag utgår från att jag är i minoritet här, men så här tycker jag.

Vad anser du om detta? Har jag rätt eller fel?