1/365: Ed Hardy

Jag har tidigare gett mig på en serie med självporträtt i ett år som jag dessvärre fick lägga ner i brist på framförallt tid. Det tar otroligt låg tid att planera ett självporträtt varje dag om man inte bara nöjer sig med att ta en snapshot i spegeln.

De som har följt mig ett tag vet att jag älskar att stå bakom kameran och jag älskar att ta nya bilder löpande. Det är ju en av anledningarna till att jag är med i bland annat Fototriss till och från, och de gånger jag är med så är det uteslutande nya bilder som gäller.

Jag anser att man faktiskt växer bakom kameran om man på ett eller annat sätt tar bilder löpande. Därmed inte sagt att man behöver ta bilder enligt ett speciellt tema varje gång.

Jag kommer inte att ta ett självporträtt varje år, men jag kommer göra allt jag kan för att ta en bild om dagen i ett helt år från och med idag som jag faktiskt är nöjd med och som jag kommer att publicera.

Målet är även att förklara hur bilden är tagen för att på så sätt ge er läsare information om hur ni kan ta liknande bilder samtidigt som det blir ett perfekt sätt för mig att hålla reda på vad jag gör, hur jag gör det och hur jag utvecklas under ett år.

Jag kommer inte att använda mig av externa blixtar varje dag, men eftersom just externa blixtar ligger mig varmt om hjärtat så kan jag garantera att det säkert kommer att bli en hel del bilder inspirerande av Strobist-världen som växer för varje dag.

Hur är bilden ovan tagen?

Jag har använt mig av en Canon 5D mkII tillsammans med en Canon 50/1,8 och motivet består av baksidan på min iPhone som har blivit min trotjänare och följeslagare senaste tiden.

Jag har placerat telefonen på köksbordet och den står lutad mot en helt vanlig kryddburk för att stå upp rakt. Reflektionerna ni ser i bakgrunden är inget annat är kökslampan som reflekteras i köksfönstret.

Jag har placerat en extern blixt med en snoot på 1/64 styrka placerad till vänster om kameran riktad mot objektet för att få ljuset på rätt sätt.

Metadata: 1/160 sec at f/1,8, ISO 160

Följ med mig på resan!

Detta är ett projekt som jag kommer hålla vid liv i 365 dagar så det kommer att bli en hel del bilder och även en hel del information om hur jag tar mina bilder.

Vissa dagar kommer det enbart att presenteras en bild med lite tillhörande text medan det vissa dagar kommer att blir mycket mer utförligt med ljussättningsdiagram och med största sannolikhet även en och annan video.

Jag hoppas att du vill göra mig sällskap på resan genom att prenumrerara via antingen RSS eller Bloglovin’ för att ta del av alla dagliga bilder.

Vill du göra mig extra glad så gör du mig sällskap på resan genom att starta din egna 365 dagar långa fotosession.

Varför gör jag detta?

Det är något som vuxit fram under en längre tid som jag nämnde ovan och genom att inte begränsa mig till ett specifikt tema (som exempelvis självporträtt) under ett helt år så är jag helt övertygad om att jag kommer att lära mig att både hantera kameran bättre samtidigt som jag övar mitt bildseende och allting som har med komposition, exponering och ljussättning att göra.

Det bästa sättet att lära sig ta bättre bilder på är genom att ta nya bilder löpande, nu kör vi!